OtoPolska.com

Bog nie istnieje

Teraz jest 9 wrz 2010, o 02:54

Wszystkie czasy w strefie UTC

Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomo艣膰
 Temat: Debilizm polskiego prawa oraz urz臋dnik贸w
PostNapisane: 1 mar 2009, o 13:21 
Administrator

Do艂膮czy艂(a): 31 mar 2008, o 22:45
Artyku艂 przedstawiaj膮cy drog臋 przez m臋k臋 z powodu debilizmu polskiego prawa oraz urz臋dnik贸w cz艂owieka chc膮cego zarejestrowa膰 samoch贸d.

"Witam, w tym artykule chcia艂bym przedstawi膰 moj膮 drog臋 przez m臋k臋 podczas rejestracji auta sprowadzonego z Anglii. Na pocz膮tek troch臋 wprowadzenia. Jako 偶e przebywa艂em w Anglii kilka dobrych lat, a jak wiadomo tam pojazd jest niezb臋dny wiec zakupi艂em forda modeno. Jednak przyszed艂 czas powrotu a pojazd te posiada艂em oko艂o 3 lata, i w艂o偶y艂em w niego troszk臋 pieni臋dzy wiec szkoda by艂o mi si臋 z nim rozstawa膰. Do tego dosz艂a sprawa transportu mojego niewielkiego dobytku wiec postanowi艂em przyjecha膰 nim do Polski. Po przje藕dzie postanowi艂em ze przerobie kierownice i b臋d臋 sobie dalej 艣miga艂 w kraju. Znalaz艂em i zakupi艂em odpowiednie cz臋艣ci do przek艂adki i w ramach oszcz臋dno艣ci z pomoc膮 znajomego przerobili艣my na auto prawostronne. Samoch贸d pomy艣lnie przeszed艂 przegl膮d techniczny i tu moja rado艣膰 si臋 sko艅czy艂a. I zacz臋艂o si臋 chodzenie po polskich urz臋dach.

Na pierwszy ogie艅 poszed艂 urz膮d celny. Jako ze samoch贸d posiada艂em 3 lata uzyska艂em informacje ze mog臋 by膰 zwolniony z akcyzy jako 偶e samoch贸d b臋dzie traktowany jako mienie prze艣edle艅cze. potrzebne tylko b臋d膮 dokumenty potwierdzaj膮ce m贸j pobyt za granic膮, opinia rzeczoznawcy lub przegl膮d techniczny, dow贸d rejestracyjny oraz jego t艂umaczenie oraz wniosek. Co do wniosku nikt nie by艂 w stanie udzieli膰 mi informacji co powinien naprawd臋 zawiera膰. I oczywi艣cie umowa kupna kt贸rej jak wiadomo w Anglii nikt nie pisze ,bo i po co. Potrzebne jeszcze za艣wiadczenie z urz臋du o zameldowaniu bo cho膰 na dowodzie osobistym jest adres zameldowania to dla nich nie jest dokument, wiec wyjazd do urz臋du miasta po papierek . Po d艂ugich t艂umaczeniach w ko艅cu przyj臋li dokumenty bez umowy. Dosta艂em telefon kontaktowy do pani kierownik w celu uzyskania informacji co do decyzji. Dzwonie za kilka dni, pani kierownik oburzona z jakiej racji kto艣 jej numer, wiec wyja艣niam kto i kiedy. Dostaje kolejny numer osoby prowadz膮cej sprawe. Za kilka dni wezwanie do urz臋du z orygina艂ami dokument贸w, dodam 偶e wcze艣niej sprawdzano ksera z orygina艂ami co potwierdza艂a pani przyjmuj膮ca w艂asnym podpisem. I oczywi艣cie znowu problemy gdzie umowa, kolejne wyja艣nienia. Sprawa druga brak kilku peyslip贸w, cho膰 wi臋kszo艣膰 z okresu 3 lat posiada艂em. Pani wyja艣nia 偶e b臋dzie problem i raczej b臋dzie trzeba zap艂aci膰 akcyz臋. Z pomoc膮 przysz艂o mi prawo jazdy angielskie kotnego na szcz臋艣cie jeszcze nie wymieni艂em i to okaza艂o si臋 wystarczy膰 do udokumentowania pobytu. Po ponad godzinnym oczekiwaniu na korytarzu w ko艅cu uda艂o mi si臋 otrzyma膰 zwolnienie z akcyzy, oczywi艣cie za drobn膮 op艂ata skarbow膮 w wysoko艣ci 16 z艂. Zaj臋艂o to oczywi艣cie tydzie艅.

Udaj臋 si臋 do urz臋du skarbowego. Znowu oczywi艣cie brak umowy, kolejne t艂umaczenie co jak i dlaczego lecz w ko艅cu pani w okienku z wielk膮 艂ask膮 ,po oczywi艣cie op艂aceniu 160z艂 za wydanie za艣wiadczenia przyjmuje dokumenty. Zastanawiam si臋 czy papier taki drogi czy mo偶e drukarka tyle pr膮du zu偶ywa, i swoj膮 droga troszk臋 kultury ze strony urz臋dnik贸w te偶 mo偶na oczekiwa膰. Po kilku dniach telefon od pani z urz臋du. Zg艂osi膰 si臋 z orygina艂ami dokument贸w, tym razem bardziej mi艂a pani. Na nast臋pny dzie艅 spacerek do urz臋du i oczywi艣cie na pocz膮tek umowa. T膮 regu艂k臋 o umowie ju偶 znam na pami臋膰 wiec jako艣 posz艂o. Kolejny problem brak nr rejestracyjnego na dokumencie z przegl膮du, wyja艣niam 偶e s膮 inne nr identyfikacyjne pojazdu wiec nie jest problemem sprawdzi膰. Oczywi艣cie urz膮d celny nie jest chyba wiarygodnym urz臋dem dla urz臋du skarbowego, skoro tam potrafili zidentyfikowa膰 pojazd bez nr rejestracyjnego. I jeszcze adres na wniosku powinien by膰 angielski, cho膰 w tej chwili przebywam w Polsce i jestem tu zameldowany. Udaje mi si臋 po kolejnym tygodni otrzyma膰 za艣wiadczenie o zwolnienie z op艂aty skarbowej. Najlepsze 偶e na dokumencie widnieje adres angielski wiec przewiduj臋 kolejne problemy.

Dzwoni臋 do wydzia艂u komunikacji w celu uzyskania informacji jakie dokumenty trzeba przedstawi膰 w celu rejestracji samochodu. Pan udziela mi informacji; dow贸d rejestracyjny wraz z t艂umaczeniem, za艣wiadczenie z urz臋du celnego i skarbowego, oczywi艣cie umowa ( kolejna regu艂ka dotycz膮ca umowy) przegl膮d techniczny i opinia rzeczoznawcy- kolejne moje zaskoczenie. Na pytanie do czego w艂a艣ciwie opinia rzeczoznawcy skoro pojazd przeszed艂 przegl膮d techniczny uzyskuje informacj臋 ze to odg贸rne zarz膮dzenie i pan nic wi臋cej nie wie, a je偶eli chce uzyska膰 informacje to dopiero w przysz艂ym tygodniu b臋dzie kierownik. Dzwonie wi臋c do wydzia艂u w s膮siednim mie艣cie i tam o dziwo pani bardzo zdziwiona. W ich wydziale nic takiego nie potrzebuj膮 bo i po co to komu skoro jest przegl膮d. Dzwonie do rzeczoznawcy, pan pyta mnie czego ma dotyczy膰 konkretnie opinia, i kieruje mnie do wydzia艂u w celu uzyskania wi臋cej informacji. Dziwny troszk臋 ten kraj skoro urz臋dy pa艅stwowe w ro偶nych miastach maja inne przepisy, czy偶by nie by艂o jednolitych procedur dotycz膮cych rejestracji ? Dzwonie tym razem do Ministerstwa transportu. Co chwile dostaje od kolejnej osoby inny numer telefonu, a偶 w ko艅cu pani pod pi膮tym numerem udziela mi informacji i偶 owszem wydzia艂 mo偶e za偶膮da膰 opinii je偶eli wyst臋puj膮 jakie艣 niezgodno艣ci w dokumentach. Wi臋c informuje pani膮 偶e takie niezgodno艣ci nie mog膮 wyst臋powa膰 skoro ja jeszcze nie z艂o偶y艂em dokument贸w do Wydzia艂u Komunikacji. Uzyskuj臋 informacj臋 偶e mog臋 z艂o偶y膰 wniosek a WK musi mi odpowiedzie膰 jaka jest podstawa prawna 偶膮dania opinii. Mija tydzie艅, udaj臋 si臋 do kierownika WK. Pani kierownik informuje mnie 偶e mieli sporo spraw s膮dowych i w ten spos贸b zabezpieczaj膮 si臋 przed felernymi przek艂adkami, sam przegl膮d techniczny im nie wystarcza. Owszem mog臋 z艂o偶y膰 wniosek, ale oni za偶膮daj 艣wiadectwa homologacji. Dziwne jest dla mnie to 偶e wed艂ug niej tylko dwie osoby w regionie maja takie uprawnienia i oczywi艣cie dostaje numer telefonu do rzeczoznawcy od pani kierownik WK.

Dzwoni臋 do rzeczoznawcy, pan przybywa tego samego dnia. Robi kilka zdj臋膰, sprawdza 艣wiat艂a po wysoko艣ci swoich kolan i kasuje 350z艂. Zaczynam si臋 zastanawia膰 czy gdybym tylko przyklei艂 kierownic臋 z drugiej strony, pan by pewnie tez wypisa艂 za艣wiadczenie. Nast臋pnego dnia odbieram za艣wiadczenie. Fotki super, i czytam 鈥瀢ymiana element贸w 艣ciany grodziowej鈥. Czy wywiercenie dw贸ch otwor贸w to wymiana element贸w? Moim zdaniem nie. Pan chyba ma gotow膮 formatk臋 i tylko numery wpisuje. Z dokumentu wynika 偶e tak naprawd臋 Pan nie bierze odpowiedzialno艣ci za wady ukryte czyli praktycznie za nic, bo co mo偶na stwierdzi膰 po kilku zdj臋ciach. Kr贸tko m贸wi膮c nabijanie kasy.

Udaj臋 si臋 w ko艅cu do WK. I tam informacja, 偶e maj膮 braki kadrowe i prosz臋 zg艂osi膰 si臋 za osiem dni po numerek. Mija tydzie艅, stawiam si臋 rano po numerek z nadziej膮 i偶 teraz wszystko ju偶 p贸jdzie g艂adko. Podchodz臋 do okienka i zaczyna si臋. Pani musi mie膰 numer rejestracyjny na dokumencie z przegl膮du. O dziwo mog臋 donie艣膰 p贸藕niej. I po raz kolejny umowa, tradycyjnie t膮 mow臋 ju偶 mam obcykan膮. Niestety Pani informuje mnie i偶 naczelnik stwierdzi艂 偶e umowa jest obowi膮zkowa, i nic go nie obchodzi jak jest w innych krajach. R臋ce mi opadaj膮, naprawd臋 nie wiem ju偶 co zrobi膰 i gdzie si臋 zg艂osi膰. Id臋 do naczelnika i po raz kolejny t艂umacz臋, niestety on twierdzi ze takie s膮 procedury i on musi mie膰 umow臋 w razie kontroli. Dobra rada naczelnika- 鈥瀙rosz臋 napisa膰 umow臋 samemu, najlepiej od razu po polsku 偶eby nie p艂aci膰 za t艂umacza i po sprawie鈥. Dziwne 偶e w tym kraju bardziej wiarygodnym dokumentem jest odr臋cznie napisana umowa, od dowodu rejestracyjnego. By膰 mo偶e nale偶y zlikwidowa膰 dowody rejestracyjne i wprowadzi膰 same umowy. W ko艅cu dochodz臋 do wniosku 偶e nic nie wsk贸ram, musz臋 po prostu podrobi膰 umow臋. Ale w tym momencie kolejny problem poniewa偶 po napisaniu umowy informacje na o艣wiadczeniu z Urz臋du Skarbowego nie b臋d膮 si臋 zgadza艂y, wiec naczelnik odsy艂a mnie do US w celu poprawienia o艣wiadczenia VAT25.

P臋dz臋 wi臋c do US do Pani kt贸ra wypisywa艂a mi o艣wiadczenie. Pani nie jest w stanie mi przeprawi膰 wiec wo艂a kierowniczk臋. Ta informuje 偶e nie b臋dzie mi nic przeprawia膰 bo i nie ma takiej potrzeby, i w og贸le wed艂ug przepis贸w to WK nie powinien 偶膮da膰 takich dokument贸w. Po cichu opowiada zreszt膮 偶e WK ci膮gle stwarza jakie艣 problemy, i dobra rada 鈥瀟rzeba by艂o zosta膰 w Anglii i by by艂o mniej problem贸w.

Pojawiam si臋 ponownie w WK. Informuje naczelnika 偶e niestety US nie ma zamiaru nic zmienia膰. I wtedy na moje szcz臋艣cie pojawia si臋 pani kierownik, okazuje si臋 nagle 偶e tak w sumie to nie trzeba umowy poniewa偶 auto posiadam do艣膰 d艂ugo i tylko ze wzgl臋du na zmian臋 miejsca zamieszkania przerejestrowuj臋 auto. Naczelnik po rozmowie z kierowniczk膮 dochodzi do takich samych wniosk贸w cho膰 wcze艣niej upiera艂 si臋 偶e nie ma mowy o rejestracji bez umowy. Nie za bardzo ju偶 wiem jakie s膮 w ko艅cu te przepisy skoro dw贸ch urz臋dnik贸w na tym samym wydziale nie za bardzo wie chyba jak naprawd臋 one brzmi膮. z ulga zasiadam przy okienku w celu ponownego przedstawienia dokument贸w. I znowu problem z brakiem numer贸w rejestracyjnych na przegl膮dzie. Niestety nic si臋 nie da zrobi膰, musz膮 by膰 koniec. A najlepiej 偶eby nie wypisywali nowych tylko na starym dopisali, troch臋 dziwne 偶eby poprawia膰 na takim dokumencie. Udaje si臋 wiec 30 km do stacji kontroli w kt贸rej robi艂em przegl膮d tam pan bez problem贸w wypisuje mi nowe z numerami i oczywi艣cie na moj膮 pro艣b臋 oddaje mi te偶 stare. Wracam do WK spodziewaj膮c si臋 kolejnych problem贸w, a tu niesamowite. Czekaj膮 ju偶 na mnie tablice i dow贸d. Wprost nie mog臋 uwierzy膰 偶e to naprawd臋 koniec moich w臋dr贸wek.

Tak wi臋c po miesi膮cu jestem szcz臋艣liwym posiadaczem tablic. W ko艅cu mog臋 troch臋 poszale膰 wozem cho膰 aura nie za bardzo sprzyja. Wniosek z tego 偶e niestety wsz臋dzie trzeba k艂ama膰, podrabia膰, fa艂szowa膰 bo inaczej naprawd臋 trudno co艣 za艂atwi膰 w zgodzie z prawem. Jeden urz膮d dla drugiego nie jest wiarygodnym organem, ka偶dy urz臋dnik ma w艂asne prawo a odr臋cznie napisane dokumenty s膮 najbardziej wiarygodne dla urz臋d贸w. Dobra rada na koniec je偶eli chcesz przerejestrowa膰 samoch贸d w Be艂chatowie najlepiej dla Ciebie zmieni膰 miejsce zamieszkania."

殴r贸d艂o: angliki.fora.pl

Temat: Re: Debilizm polskiego prawa oraz urz臋dnik贸w
PostNapisane: 3 gru 2009, o 11:37 

Do艂膮czy艂(a): 2 gru 2009, o 22:37
Niestety polskie prawo ma nie tylko utrudnienia dla nas. Ma takze wiele furtek dzieki, ktorym mozna ominac prawo ;). Jest dziurawe jak ser szwajcarski.

Wy艣wietl posty nie starsze ni偶:  Sortuj wg  
Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC

Kto przegl膮da forum

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy to forum: Brak zalogowanych u偶ytkownik贸w i 1 go艣膰

Nie mo偶esz rozpoczyna膰 nowych w膮tk贸w
Nie mo偶esz odpowiada膰 w w膮tkach
Nie mo偶esz edytowa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz usuwa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz dodawa膰 za艂膮cznik贸w

Szukaj:
Skocz do: